PIAMA

Roel Vermeulen

“Het exposoom is de missing link tussen gen en gezondheid”

Roel Vermeulen
R.C.H.Vermeulen@uu.nl

Roel Vermeulen is hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoom analyse en de directeur van het Institute of Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Hij bekleedt een adjunct hoogleraar functie bij het UMC Utrecht, Julius Centrum, afdeling Public Health, Healthcare Innovation en Medical Humanities en een gasthoogleraarschap bij Imperial College London, London, UK.

Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op omgevingsrisicofactoren voor chronische ziekten met een sterke nadruk op de integratie van epidemiologie, hoogwaardige blootstellingsbeoordeling en moleculaire biologie in multidisciplinaire onderzoeken.

Een van zijn belangrijkste onderzoeksgebieden is de exploratie van nieuwe methoden voor het kwantificeren van het exposoom. Het exposoom staat voor alle externe factoren, die samen en in interactie met elkaar, onze gezondheid beïnvloeden. Wat we eten en drinken, de lucht die we inademen, onze sociale interacties en leefstijlkeuzes zoals roken en lichaamsbeweging, het zijn voorbeelden van niet-genetische factoren die invloed hebben op gezondheid. Ook de biologische reactie van een individu op deze factoren is onderdeel van het exposoom, dat voor maar liefst zeventig procent het ontstaan van chronische ziekten beïnvloedt.

Roel Vermeulen heeft in vele internationale commissies gezeten, waaronder de WHO en het National Toxicology Program in de VS. Hij is lid van de Nederlandse Gezondheidsraad en zit in het bestuur van het Expertisecentrum Beroepsziekten (Lexces).