PIAMA

Medisch onderzoek

We hebben op meerdere momenten medisch onderzoek gedaan. In het medisch onderzoek krijgen we gezondheidsgegevens die we niet met vragenlijsten kunnen verzamelen, bijvoorbeeld door de bloeddruk te meten of via bloedonderzoek. Longfunctiemetingen zijn een heel belangrijk onderdeel van elk medisch onderzoek. Daarbij meten we hoeveel lucht iemand uit kan blazen en hoe hard kan worden geblazen.

In het najaar van 2021 is een nieuwe ronde van medisch onderzoek van start gegaan op het Utrecht Science Park. De deelnemers zijn nu ongeveer 25 jaar.

De longfunctiemeting (spirometrie) is op deze leeftijd extra belangrijk omdat de longen nu op hun maximale capaciteit zitten. We noemen dit het longfunctieplateau. Met deze meting hebben we het plaatje van de groei van de longen van baby tot volwassene compleet.

Op deze leeftijd is ook een nieuwe longfunctietest aan het medisch onderzoek toegevoegd, het meten van de LCI (Lung Clearance Index). Met deze test kunnen we bepalen hoe efficiënt de longen werken. We hopen daarmee zicht te krijgen op vroege aanwijzingen voor het ontstaan van COPD, een serieuze longaandoening die veel mensen treft. Deze ronde van medisch onderzoek duurt tot eind 2023, we hopen de eerste resultaten in 2024 bekend te kunnen maken op deze website.

Wil je meer weten over dit medisch onderzoek? Klik dan hier.

Wil je graag deelnemen aan het medisch onderzoek?

Stuur een mail naar piama@uu.nl waarin je aangeeft dat je geïnteresseerd bent in deelname aan het PIAMA medisch onderzoek of klik hier voor de handleiding met instructies voor het inloggen op het aanmeldformulier.