PIAMA

Resultaten

Leven met astma

Al rond het prille begin van een leven zijn er factoren die van invloed zijn op de gezondheid van het kind. In PIAMA hebben wij onderzoek gedaan naar een aantal van deze factoren, zoals vroeggeboorte, borstvoeding en bacteriële blootstelling.

Woonomgeving

Dat mensen met astma meer luchtwegklachten hebben op dagen met meer luchtverontreiniging, was al bekend. Maar kunnen kinderen ook astma krijgen van luchtverontreiniging?

(Epi)genetica

Kun je astma en allergie erven van je ouders? In welke mate zijn erfelijke factoren bepalend in de ontwikkeling van astma? En in hoeverre wegen gedeelde omgevingsfactoren mee?

Infecties

Al op jonge leeftijd kunnen bij kinderen luchtweginfecties voorkomen. Wat is hiervan de invloed op het immuunsysteem? En is er een relatie tussen deze infecties en astma?

COVID-19

De COVID-19 pandemie heeft een grote impact op sociaal, economisch en maatschappelijk gebied. Maar wat is de impact hiervan op onze leefstijl en gezondheid?

Interventiestudie

In PIAMA hebben wij onderzocht of het gebruiken van mijtwerende matras- en kussenhoezen, die kleine deeltjes en allergenen tegenhouden, het ontstaan van astma en allergie kan voorkόmen in de leeftijd van 0 tot 8 jaar. 

Leefstijlfactoren

Binnen PIAMA is in de loop der jaren de aandacht voor leefstijl toegenomen. Zo onderzoeken we onder meer hoe leefstijlfactoren, zoals voeding, overgewicht en meeroken, samenhangen met de gezondheid.

Exposoom

Bij het overgrote deel van de ziektes ligt de oorzaak in factoren die niet in ons lichaam zitten, maar onze gezondheid wel kunnen beïnvloeden: het exposoom. Benieuwd hoe we dit exposoom meten?

Medisch onderzoek

De PIAMA deelnemers worden op meerdere momenten medisch onderzocht om informatie te krijgen over de hart- en vaatgezondheid, de longen en de samenstelling van het bloed. In het najaar van 2021 is een nieuwe ronde van het medisch onderzoek van start gegaan.