PIAMA

Nieuws

Waarom krijgt de een astma of allergie en de ander niet?
24-10-2023
Wetenschappers volgen een groep van zo’n vierduizend jongeren al van voor hun geboorte voor onderzoek naar astma en allergie. Inmiddels zijn de jongeren rond de 25 jaar en komen zo’n duizend van hen weer langs bij de Universiteit Utrecht voor medisch onderzoek. Ulrike Gehring en Marieke Oldenwening zijn al lang betrokken bij dit onderzoek, de laatste vanaf de start in 1996. “We willen achterhalen welke factoren invloed hebben op het ontstaan van astma en allergie.”

Lees meer

Na kwart eeuw PIAMA-studie meer inzicht in ontstaan astma en allergie
23-06-2023
De Nederlandse PIAMA-geboortecohort studie is inmiddels 25 jaar oud. De trouwe deelname van de deelnemers en hun ouders aan de studie heeft tal van inzichten opgeleverd over factoren die een rol spelen bij het ontstaan van astma en allergie. Epidemioloog Ulrike Gehring, sinds 2005 betrokken bij de PIAMA-studie, vat enkele belangrijke bevindingen samen.

Lees meer

Nieuw algoritme kan allergie bij kinderen vaststellen (november 2022)

Een nieuw algoritme kan met behulp van kunstmatige intelligentie allergie bij kinderen vaststellen. Het algoritme doet dit op basis van DNA uit neuscellen die zijn afgenomen met een neusswab. Door naar slechts drie plekken in het DNA te kijken kan het algoritme vaststellen of een kind een allergie heeft.

Lees meer

PIAMA onderzoek wint prijs voor beste wetenschappelijke artikel (september 2022)

Cancan Qi, PIAMA onderzoeker verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, ontving de prijs voor het beste wetenschappelijke artikel geschreven door een jonge onderzoeker in 2020. Cancan deed onderzoek naar epigenetische veranderingen aan het DNA.

Lees meer

Subsidie van het Longfonds voor vervolgonderzoek in PIAMA (mei 2021)
Gerard Koppelman krijgt de subsidie van het Longfonds uitgereikt: lees hier op longfonds.nl “Meer lucht voor later”.
Informatie over wat we in PIAMA gaan doen met deze subsidie staat hier op rug.nl “Subsidie Longfonds voor nieuw onderzoek naar maximale longfunctie jongvolwassenen”.

Meer lucht voor later – hoe longen groeien (feb. 2021)
COPD is toch iets voor oudere volwassenen? Nou nee, ook jonge mensen kunnen deze longziekte krijgen. Daarom onderzoekt hoogleraar Kinderlongziekten Gerard Koppelman hoe de longen van kinderen groeien. “Bij ongeveer de helft van de mensen ontstaat het probleem al in de kinderjaren.”
Lees hier verder … [PDF]

Schonere lucht = gezondere longen (feb. 2021)
Luchtvervuiling en sigarettenrook remmen de longgroei van kinderen, dat is al een tijdje bekend. Maar maakt het ook uit op welke leeftijd kinderen hiermee te maken hebben? Onderzoeker Ulrike Gehring wilde het graag weten om astma bij kinderen te helpen voorkomen.
Lees hier verder … [PDF]

Het Longfonds: (mrt. 2020)
Een neusborsteltje biedt uitkomst bij stellen van de diagnose allergisch astma en hooikoorts bij jongeren
Dat blijkt uit onderzoek van longarts Gerard Koppelman en promovendus Cancan Qi van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit onderzoek is onderdeel van de PIAMA-studie en is gefinancierd door het Longfonds.

Interview: (2020)
Prof. dr. Ir.  Bert Brunekreef en Prof dr. ir. Jet Smit, twee van de grondleggers van PIAMA, gaan met pensioen
Lizan Bloemsma, jonge PIAMA onderzoeker, heeft vlak voor hun pensioen met hen gesproken over het verleden en de toekomst van PIAMA.

YouTube: (2020)
Het youtube kanaal van het PIAMA project.
Hier staan de filmpjes die we hebben laten maken om belangrijke bevindingen uit PIAMA door de jaren heen, duidelijk uit te leggen. Deze video’s vind je ook op de pagina Animaties.