PIAMA

Nieuws

Berichten

PIAMA onderzoek wint prijs voor beste wetenschappelijke artikel
Cancan Qi, PIAMA onderzoeker verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, ontving de prijs voor het beste wetenschappelijke artikel geschreven door een jonge onderzoeker in 2020. Deze prijs werd uitgereikt op de bijeenkomst voor jonge onderzoekers van de vereniging van alle Nederlandse longonderzoekers (NRS). Cancan deed onderzoek naar epigenetische veranderingen aan het DNA. Dit zijn veranderingen die niet de DNA volgorde wijzigen, maar wel de functie van genen reguleren. Ze deed onderzoek met het DNA van neuscellen  die bij het lichamelijke onderzoek op de leeftijd van 16 jaar zijn afgenomen Ze ontdekte dat epigenetische patronen in neuscellen bij astma en hooikoorts sterk op elkaar lijken. Daarnaast vond ze dat jongeren die opgroeien met huisdieren, andere epigenetsiche patronen hebben dan jongeren die niet met huisdieren opgroeien. Opgroeien met huisdieren mogelijk zou kunnen beschermen tegen het ontstaan van allergie. Deze veranderingen zouden er op kunnen wijzen dat omgevingsfactoren het DNA kunnen aanpassen, met een lagere kans op ziekte tot gevolg.

Wil je het wetenschappelijke artikel lezen? Klik dan hier.

Subsidie van het Longfonds voor vervolgonderzoek in PIAMA (mei 2021)
Gerard Koppelman krijgt de subsidie van het Longfonds uitgereikt: lees hier op longfonds.nl “Meer lucht voor later”.
Informatie over wat we in PIAMA gaan doen met deze subsidie staat hier op rug.nl “Subsidie Longfonds voor nieuw onderzoek naar maximale longfunctie jongvolwassenen”.

Meer lucht voor later – hoe longen groeien (feb. 2021)
COPD is toch iets voor oudere volwassenen? Nou nee, ook jonge mensen kunnen deze longziekte krijgen. Daarom onderzoekt hoogleraar Kinderlongziekten Gerard Koppelman hoe de longen van kinderen groeien. “Bij ongeveer de helft van de mensen ontstaat het probleem al in de kinderjaren.”
Lees hier verder … [PDF]

Schonere lucht = gezondere longen (feb. 2021)
Luchtvervuiling en sigarettenrook remmen de longgroei van kinderen, dat is al een tijdje bekend. Maar maakt het ook uit op welke leeftijd kinderen hiermee te maken hebben? Onderzoeker Ulrike Gehring wilde het graag weten om astma bij kinderen te helpen voorkomen.
Lees hier verder … [PDF]

Het Longfonds: (mrt. 2020)
Een neusborsteltje biedt uitkomst bij stellen van de diagnose allergisch astma en hooikoorts bij jongeren
Dat blijkt uit onderzoek van longarts Gerard Koppelman en promovendus Cancan Qi van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit onderzoek is onderdeel van de PIAMA-studie en is gefinancierd door het Longfonds.

Interview: (2020)
Prof. dr. Ir.  Bert Brunekreef en Prof dr. ir. Jet Smit, twee van de grondleggers van PIAMA, gaan met pensioen
Lizan Bloemsma, jonge PIAMA onderzoeker, heeft vlak voor hun pensioen met hen gesproken over het verleden en de toekomst van PIAMA.

YouTube: (2020)
Het youtube kanaal van het PIAMA project.
Hier staan de filmpjes die we hebben laten maken om belangrijke bevindingen uit PIAMA door de jaren heen, duidelijk uit te leggen. Het zijn de filmpjes die ook op de homepagina staan.