PIAMA

Nieuws

Nieuw algoritme kan allergie bij kinderen vaststellen
18-11-2022
Een nieuw algoritme kan met behulp van kunstmatige intelligentie allergie bij kinderen vaststellen. Het algoritme doet dit op basis van DNA uit neuscellen die zijn afgenomen met een neusswab. Door naar slechts drie plekken in het DNA te kijken kan het algoritme vaststellen of een kind een allergie heeft.

Lees meer

PIAMA onderzoek wint prijs voor beste wetenschappelijke artikel
21-09-2022
Cancan Qi, PIAMA onderzoeker verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, ontving de prijs voor het beste wetenschappelijke artikel geschreven door een jonge onderzoeker in 2020. Cancan deed onderzoek naar epigenetische veranderingen aan het DNA.

Lees meer

Subsidie van het Longfonds voor vervolgonderzoek in PIAMA (mei 2021)
Gerard Koppelman krijgt de subsidie van het Longfonds uitgereikt: lees hier op longfonds.nl “Meer lucht voor later”.
Informatie over wat we in PIAMA gaan doen met deze subsidie staat hier op rug.nl “Subsidie Longfonds voor nieuw onderzoek naar maximale longfunctie jongvolwassenen”.

Meer lucht voor later – hoe longen groeien (feb. 2021)
COPD is toch iets voor oudere volwassenen? Nou nee, ook jonge mensen kunnen deze longziekte krijgen. Daarom onderzoekt hoogleraar Kinderlongziekten Gerard Koppelman hoe de longen van kinderen groeien. “Bij ongeveer de helft van de mensen ontstaat het probleem al in de kinderjaren.”
Lees hier verder … [PDF]

Schonere lucht = gezondere longen (feb. 2021)
Luchtvervuiling en sigarettenrook remmen de longgroei van kinderen, dat is al een tijdje bekend. Maar maakt het ook uit op welke leeftijd kinderen hiermee te maken hebben? Onderzoeker Ulrike Gehring wilde het graag weten om astma bij kinderen te helpen voorkomen.
Lees hier verder … [PDF]

Het Longfonds: (mrt. 2020)
Een neusborsteltje biedt uitkomst bij stellen van de diagnose allergisch astma en hooikoorts bij jongeren
Dat blijkt uit onderzoek van longarts Gerard Koppelman en promovendus Cancan Qi van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit onderzoek is onderdeel van de PIAMA-studie en is gefinancierd door het Longfonds.

Interview: (2020)
Prof. dr. Ir.  Bert Brunekreef en Prof dr. ir. Jet Smit, twee van de grondleggers van PIAMA, gaan met pensioen
Lizan Bloemsma, jonge PIAMA onderzoeker, heeft vlak voor hun pensioen met hen gesproken over het verleden en de toekomst van PIAMA.

YouTube: (2020)
Het youtube kanaal van het PIAMA project.
Hier staan de filmpjes die we hebben laten maken om belangrijke bevindingen uit PIAMA door de jaren heen, duidelijk uit te leggen. Deze video’s vind je ook op de pagina Animaties.