Infecties  Terug

De luchtwegen

Er wordt wel gedacht dat het doormaken van (luchtweg)infecties op jonge leeftijd zorgt voor een goede ontwikkeling van het immuunsysteem en daardoor een beschermende werking heeft tegen de ontwikkeling van ziekten als astma.

Binnen PIAMA weten we over infecties het volgende: Kinderen van allergische ouders ontwikkelen vaker luchtweginfecties op kinderdagverblijven dan kinderen van niet-allergische ouders.  Pediatrics 108(4) [2001], 943-48.

Kinderen met oudere broertjes/zusjes en kinderen die op jonge leeftijd naar een kinderdagverblijf gaan, hebben vaker luchtweginfecties in de peutertijd dan kinderen zonder oudere broertjes/zusjes en kinderen die niet naar een kinderdagverblijf gaan. Echter, op de leeftijd van 8 jaar komt astma en/of allergie precies even vaak voor in de groepen kinderen die meer of minder luchtweginfecties hebben doorgemaakt.

Binnen PIAMA zien we dus geen beschermend effect van doorgemaakte luchtweginfecties op jonge leeftijd tegen het ontwikkelen van astma op 8 jarige leeftijd.  Am. J. Respir. Crit. Care Med. 180(6) [2009], 491-98.

Infecties en andere gezondheidsaspecten

Uit eerder onderzoek zijn ook aanwijzingen gekomen dat er een verband is tussen het doormaken van infecties op de kinderleeftijd en andere gezondheidsaspecten later. Als reactie op een infectie ontstaan ontstekingen in het lichaam.

Deze ontstekingsreacties beïnvloeden bijvoorbeeld de aanmaak van vetcellen, cholesterol, en zij 'prikkelen' de vaatwand. We wilden onderzoeken of in de PIAMA deelnemers dit soort 'sporen' van doorgemaakte infecties meetbaar zijn, we deden dat toen zij 16 jaar waren.

We keken naar vaatwanddikte*) en naar BMI, Body Mass Index. We hebben hiervoor de PIAMA deelnemers om toestemming gevraagd voor het opvragen van gegevens bij de huisarts over infecties in de eerste 4 levensjaren. De resultaten lieten zien dat er geen verband was tussen infecties in de kindertijd en vaatwanddikte van de halsslagader op leeftijd 16.

We vonden wel dat kinderen die vaker infecties hadden in de kindertijd gemiddeld een hogere BMI hadden dan kinderen die minder infecties hadden. De ernst van de infecties leek daarbij geen rol te spelen.  Epidemiol. Infect. Nov. 8 [2018], 1-7.

Het bepalen van vaatwanddikte halsslagader mbv echo

* Op de leeftijd van 16 jaar hebben we in het medisch onderzoek van PIAMA bij de deelnemers de vaatwanddikte bepaald van de halsslagader. Bij het ouder worden, door bepaalde aandoeningen, of door een ongezonde levensstijl, kan vet of kalk zich ophopen in de wand van de slagaders (aderverkalking). Het verdikken van de vaatwand kan al op jongere leeftijd beginnen en dit vormt een risico voor hart- en vaat aandoeningen op latere leeftijd.