Astma en medicijnen, hoe gaat de dokter ermee om

Astmamedicijnen worden niet altijd op de juiste manier gebruikt

Astma en medicatie, hoe gaan de ouders ermee om?

Astma en medicatie, hoe gaat de dokter er mee om?

Kinderen met astma krijgen soms te weinig medicijnen, maar soms juist te veel

Symptomen van kortademigheid en piepen komen vaak voor en in een aantal gevallen moet een dokter daarvoor astmamedicijnen voorschrijven. In de PIAMA studie hebben wij onderzocht hoe vaak het voorkomt dat kinderen klachten van astma hebben, zonder dat zij daarvoor medicijnen krijgen. Bovendien hebben wij onderzocht hoeveel kinderen astmamedicijnen krijgen terwijl ze die eigenlijk niet (meer) nodig hebben.

Het bleek dat ongeveer een derde van de kinderen met een piepende ademhaling geen astmamedicijnen kreeg in het jaar dat ze de klachten hadden. Dat zou kunnen komen omdat de kinderen er niet zoveel last van hadden. Maar ook van de groep kinderen met ernstige astmatische klachten kreeg 30% niet de juiste astmabehandeling met pufjes corticosteroïden. Dit betekent waarschijnlijk dat onderbehandeling van astma bij kinderen nog regelmatig voorkomt.

We hebben bovendien gevonden dat een deel van de kinderen die wel astma medicijnen gebruikten geen last meer hadden van astmatische klachten. Dat kan natuurlijk komen doordat de medicijnen hun werk heel goed hebben gedaan. Maar het bleek dat een kwart van alle kinderen die al 2 jaar lang behandeld werd met pufjes corticosteroïden, in die twee jaar niet één keer last heeft gehad van een piepende ademhaling of benauwdheid. We denken daarom dat een deel van deze kinderen nog astmamedicijnen kreeg terwijl ze die niet meer nodig hadden.

De conclusie van dit onderzoek is dat zowel over- als onderbehandeling van astmatische klachten bij kinderen regelmatig voorkomt. Dat komt waarschijnlijk doordat het erg moeilijk is om de diagnose astma bij jonge kinderen goed te stellen. Het onderzoek laat duidelijk zien dat het erg belangrijk is dat kinderen die met astmamedicijnen behandeld worden, regelmatig door de dokter worden gezien. De dokter kan afhankelijk van de klachten van een kind de medicijnen aanpassen, zodat het kind altijd precies de goede hoeveelheid medicijnen gebruikt.

Laatst bijgewerkt: 09-Aug-2012