Bericht, Utrechts Nieuwsblad 11/1/2006

Gevoeligheid voor luchtweginfecties wordt bepaald door omgevingsfactoren en factoren van het kind zelf

.. lees hier verder

Bericht

Astma bij kinderen neemt toe

Astma en allergie bij kinderen nemen toe. Maar hoe komt het dat het ene kind de ziekte niet krijgt en het andere kind wel? En is dat te voorspellen? Om dat uit te zoeken startte in 1996 het PIAMA-project.

Wat is het?

PIAMA staat voor Preventie en Incidentie van Astma en Mijt Allergie. Deelnemende instellingen aan het project zijn het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis, Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven en Stichting Sanquin Bloedvoorziening.

De onderzoekers legden contact met duizenden zwangere vrouwen in heel Nederland. De afgelopen acht jaar deden zij en hun kinderen mee aan een uitgebreid onderzoek. Niet eerder werd in Nederland op zo'n grote schaal onderzoek gedaan naar luchtwegproblemen. Vragenlijsten invullen, bloed prikken, anti-allergene matrashoezen uitproberen: er is flink wat informatie verzameld.

En dat is belangrijk, zegt Alet Wijga van het RIVM in Bilthoven, want astma is behoorlijk belastend voor een gezin. "Een patiënt krijgt de ziekte op jonge leeftijd en houdt deze vaak zijn hele leven lang. Kinderen met astma zijn vaker ziek, blijven vaker thuis van school, kunnen niet mee op schoolreisje."

Ongeveer 30 procent van de kinderen in Nederland heeft last van astma of allergie. Zowel erfelijke als omgevingsfactoren (bijvoorbeeld luchtverontreiniging in de buurt) spelen een rol bij de ontwikkeling van de ziekte. De PIAMA-onderzoekers wilden deze invloeden zo goed mogelijk in kaart brengen. Maar het bleek niet altijd mogelijk de allernieuwste ontwikkelingen te verwerken in het onderzoek.

Foto bij bericht, Utrechts Nieuwsblad

Wijga: "Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld gedacht dat de darmflora een rol speelt bij de ontwikkeling van allergie. Nu zouden we wel willen dat we bij de kinderen op jonge leeftijd ontlasting hadden verzameld. Maar helaas, die kans hebben we gemist." De duizenden onderzoeksgegevens worden de komende tijd geanalyseerd. De uiteindelijke resultaten verwacht Wijga in 2007. De eerste uitslagen wijzen erop dat luchtverontreiniging, zoals verwacht, een rol speelt bij luchtwegproblemen.

Een andere uitkomst wijst erop dat huisartsen soms al bij jonge kinderen de diagnose astma stellen. Wijga: "Dat is een heftige boodschap voor de ouders. Maar eigenlijk is sluitend onderzoek van de luchtwegen pas op 8-jarige leeftijd mogelijk." Het onderzoek heeft een berg gegevens opgeleverd. Wijga: "We weten nu veel meer maar er zijn ook vragen bijgekomen. Natuurlijk zouden we graag doorgaan met deze onderzoeksgroep. We weten dat er in de puberteit minder astma wordt gerapporteerd. Maar hoe komt dat? Hebben de pubers minder last of klagen ze er minder over? We blijven nieuwsgierig."

Onderzoeker

Marieke Oldenwening is als onderzoeker van de Universiteit Utrecht al acht jaar betrokken bij het PIAMA-project. "Ik heb de deelnemers de afgelopen acht jaar goed leren kennen. Ik ben bij hen thuis langs geweest om stofmonsters te nemen, luchtvochtigheid te meten, luchtverontreiniging te bekijken. Iedereen kent wel iemand met astma, daarom waren mensen erg gemotiveerd om mee te doen. We hebben het onderzoek zo prettig mogelijk gemaakt voor de kinderen. Van verdovende zalf voor het bloedprikken tot kleurrijke informatieve folders. En de kinderen konden altijd 'nee' zeggen als ze even niet mee durfden te doen."

Deelnemers

Anita Simons en dochter Romy (9) uit Veenendaal deden mee aan het onderzoek. Romy bleek allergisch voor huisstofmijt en sommige huisdieren. Anita: "Ik heb zelf hooikoorts, ben allergisch voor katten. Daarom was ik extra geïnteresseerd in het onderzoek. Toen Romy bloed moest laten prikken toen ze één was vond ik het moeilijk. Maar over het algemeen vond ik het een kleine moeite. Ik vind het belangrijk om iets voor een ander te doen door informatie te helpen verzamelen. De jaarlijkse vragenlijst zette me aan het denken. Mede daardoor weet ik nu dat Romy meer last heeft van haar luchtwegen in de zomer." Romy: "De blaastestjes en proefjes waren leuk. Na het onderzoek kreeg ik altijd een speeltje: een pet, een houten kubus, een medaille. In het begin wist ik niet waar het onderzoek over ging. Nu wel: er zitten stofjes in de lucht en sommige kinderen worden daar ziek van."

Eva Houtsma, AD Utrechts Nieuwsblad
11 januari 2006omhoog
Laatst bijgewerkt: 21-Nov-2018
piama.uu.iras.nl